Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
12.03.2018  

Špela Čadež v fokusu animiranega filma na 36. festivalu v Bergamu

Rim, 9. marec 2018 - Špela Čadež, slovenska režiserka in animatorka, bo v sklopu animiranega filma protagonistka letošnjega 36. mednarodnega festivala Bergamo Film Meeting, ki bo potekal med 10. in 18. marcem v italijanskem Bergamu. Ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric se bo italijanskemu občinstvu predstavila z retrospektivo ter imela dve strokovni predavanji v Milanu in v Bresci. Letošnji festival bo posebno pozornost posvetil tudi Animateki, mednarodnemu festivalu animiranega filma, ki vsako leto poteka v Ljubljani. Njegov programski direktor  Igor Prassel bo na festivalu predstavil najboljše filme zadnjega festivala Animateka, ki je potekal decembra 2017.

 Iz filma Oranžna je nova črna


Slovenski animirani film bo na letošnjem festivalu Bergamo Film Meeting predstavljen tudi v sekciji KINO CLUB, ki je posvečena najmlajšemu občinstvu, s predvajanjem filmov iz vsega sveta, ki so bili nagrajeni na najprestižnejših mednarodnih festivalih.  Od slovenskih avtorjev se bodo s svojimi deli predstavili Leon Vidmar, Kolja Saksida, Grega Mastnak in Timon Leder.

Letošnja zgodovinska retrospektiva na festivalu bo posvečena norveški igralki in režiserki Liv Ullmann, veliko prostora pa bo namenjenega nadarjenim talentom sodobnega filmskega ustvarjanja. Več o festivalu Bergamo Film Metting.

 Špela Čadež


Slovenska režiserka Špela Čadež je ena izmed najbolj produktivnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že 100 mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Med drugim štiri vesne, Župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu, itn. Na lanskem mednarodnem festivalu kratkega filma v  francoskem Clermont Ferrandu si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost.

 Oranžna je nova črna


V svojem deset letnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovna občinstva prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in nepozabno Nočno ptico (2016). V letu 2017 se je podala tudi čez lužo  ̶  najprej s filmom Nočna ptica na festival Sundance, kasneje pa je bila povabljena, da skupaj z ekipo v lutkah ustvari napovednik za ameriško TV serijo Orange Is The New Black. Njen najnovejši animirani projekt Steakhouse je na pravkar potekajočem festivalu v Trstu, v sklopu koprodukcijskega srečanja When East Meets West, znotraj iniciative RE-ACT, prejel finančno podporo v višini 8.000 evrov. Skupno je bilo prijavljenih 22 projektov, 6 je bilo izbranih. Projekt sofinancira tudi Slovenski filmski center.

 Boles

 Nočna ptica


Vseh uspehov zagotovo ne bi bilo brez ožje režiserkine ekipe, med drugim tudi producentke Tine Smrekar, ki pravi: »Cenimo festivale, ki pod eno streho predstavljajo različne zvrsti filma, kjer je poleg igranega in dokumentarnega filma v fokusu tudi animacija, ki je zaradi zahtevnosti večkrat realizirana v formi kratkega filma.«


Animirani film Nočna ptica je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Scenarij za projekt sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič in Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež, gonilni sili produkcijske hiše Finta v Ljubljani.

 Liebeskrank

Program:

Sreda, 14. marec 2018
20.00 | Bergamo, Auditorium Piazza della Libertà
predvajanje filmov Nočna ptica in Oranžna je nova črna s prisotnostjo režiserke v dvorani

Četrtek, 15. marec 2018
14.30 | Milano, Civica Scuola di Cinema Luchino Visconti – viale Fulvio Testi 121
Delavnica s Špelo Čadež

Sobota, 17. marec 2018
19.00 | Cinema Capitol - Bergamo
Predavanje Igorja Prassela

Sobota, 17. marec 2018
19.00 | Bergamo, BFM Bookshop, Piazza della Libertà
Javno srečanje ob prigrizku s Špelo Čadež

Nedelja, 18. marec 2018
15.00 | Brescia, sede AVISCO c/o Mo.Ca , via Moretto 78
Delavnica s Špelo Čadež

 Mali princ Luka

Celoten program festivala najdete na spletni strani Bergamo Film Meeting.