Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.03.2018  

Slovensko veleposlaništvo v okviru projekta "Embassy Adoption Program" prvič obiskalo gimnazijo Liceo Democrito v Rimu

Rim, 6. marec 2018 – Svetovalka mag. Nataša Kos in ekonomski svetovalec dr. Slobodan Šešum z Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu sta 2. marca 2018 v okviru projekta "Embassy Adoption Program" obiskala dijake gimnazije Liceo Democrito v Rimu. Na prvem srečanju v okviru programa izobraževanja diplomacije, pri katerem veleposlaništvo letos sodeluje prvič, so se mladi približali slovenski kulturi, spoznali delo slovenske diplomacije v Italiji ter razpravljali o aktualnih družbenih vprašanjih.

Na srečanju je sodelovalo okoli 17 dijakov, ki so preko dveh predstavitev lahko spoznali Slovenijo in njene zunanjepolitične prioritete. Ekonomski svetovalec dr. Šešum je predstavil splošno sliko Slovenije, njene zgodovinske mejnike ter turistične znamenitosti, medtem ko je svetovalka mag. Kos predstavila kulturne dosežke Slovenije, dejavnosti kulturne in javne diplomacije slovenskega veleposlaništva ter možnosti za študij v Sloveniji.

Predstavitvi je sledila živa razprava, ki je pokazala zanimanje in pripravljenost dijakov glede različnih vidikov notranje politike obeh držav, življenja obeh manjšin in skupnega bivanja sosednjih držav v Evropski uniji. Dijakom je bilo razdeljeno tudi promocijsko gradivo o Sloveniji.

Program "Embassy Adoption Program", katerega nosilec je nevladna organizacija “Global Action”  iz Rima, poteka pod pokroviteljstvom italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Program, pri katerem sodeluje več kot šestdeset veleposlaništev, povezuje dijake lokalnih srednjih šol z mednarodno skupnostjo veleposlaništev, mednarodnih organizacij, konzulatov in drugih tujih institucij v Italiji s ciljem širiti znanje o tujih državah in njihovih kulturah ter razpravljati o vprašanjih globalnega pomena. Na podlagi prilagojenega učnega načrta učitelji šolarjem skozi vse leto pomagajo pri spoznavanju njihove države 'posvojiteljice', predstavniki veleposlaništev pa z mesečnimi obiski poskrbijo za to, da učencem približajo kulturo, zgodovino, geografijo in kulinariko svoje domovine.