Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
02.03.2018  

Aktivista za človekove pravice Tomo in Bojana Križnar v Rimu

Rim, 1. marec 2018 – Na povabilo Nacionalnega združenja italijanskega tiska (FNSI) sta Rim obiskala aktivista za človekove pravice Tomo Križnar in njegova žena Bojana Pivk Križnar, ki naj bi sodelovala na seminarju z naslovom "Zanikana svoboda tiska in pozabljene krize v Subsaharski Afriki, primer Sudan", ki je bil predviden 26. februarja 2018 na sedežu združenja, vendar je zaradi slabega vremena odpadel. Na seminarju naj bi poročala o načrtnem iztrebljanju staroselcev z dobre zemlje in področij, bogatih z vodo in minerali v Darfurju, Nubskih gorah in Modrem Nilu na nedefinirani meji med Sudanom in novo Republiko Južni Sudan.

 Tomo Križnar


Multivizijska predstavitev o novi veliki lakoti in novih boleznih, ki ogrožajo preživetje indigenih ljudstev na obleganih področjih, ki sta jih dokumentirala s kamerami na svoji zadnji odpravi decembra lani in januarja letos slovenska humanitarna aktivista, je bila napovedana tudi za predstavnike italijanskega parlamenta, a je prav tako odpadla zaradi volitev naslednjo nedeljo.

 Tomo Križnar med pogovorom z novinarjem Rai News-a Maurom Merosijem

Za italijansko televizijo RAI sta zakonca Križnar v enournem intervjuju predstavila svoja odkritja v novih političnih razmerah (op. Komisija za človekove pravice OZN je prejšnji teden objavila poročilo, da obstajajo dokazi, ki kažejo na individualno odgovornost več kot 40 višjih vojaških pripadnikov Južnega Sudana za vojne zločine in zločine proti človeštvu). Na srečanju s predstavniki slovenskega veleposlaništva v Rimu pa predlagala, da Slovenija in Italija združeno nastopita pri iskanju rešitev za zaustavitev iztrebljanja staroselcev na območju obeh Sudanov, pri zdravljenju gobavosti in pri preprečevanju umiranja ljudi zaradi lakote.


Več o delu aktivista za človekove pravice in avtorja potopisov Toma Križnarja najdete na spletni strani, kjer si lahko ogledate tudi njegove dokumentarne filme.