Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
22.12.2020  

30 let od plebiscita za samostojnost Slovenije

V prepletu dogodkov, pomembnih za nastanek samostojne in suverene Republike Slovenije, ima 23. december 1990 osrednjo vlogo. Poleg prvih demokratičnih volitev po drugi svetovni vojni 8. aprila 1990, na katerih je zmagala koalicija demokratičnih strank DEMOS, je bil plebiscit eden temeljnih kamnov za prvo samostojno državo Slovencev.

Po Zakonu o plebiscitu, ki ga je 6. decembra sprejela Skupščina Republike Slovenije, se je morala za uspeh plebiscita do vprašanja: »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« pozitivno opredeliti večina vseh volilnih upravičencev. Prepričljivo legitimnost je rezultatu plebiscita dala udeležba, saj se je glasovanja udeležilo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se je 95 odstotkov odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Za samostojnost Republike Slovenije je tako glasovalo 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Z množično udeležbo na glasovanju in tako rekoč enoglasno podporo nastanku samostojne države so se po razglasitvi rezultatov 26. decembra odprla vrata uresničevanju plebiscitarne odločitve in razglasitvi samostojnosti 26. junija 1991.

Spoštovani in dragi prijatelji v Italiji in drugih državah, za katere je pristojno Veleposlaništvo RS v Rimu – na Malti, v San Marinu in Tuniziji ter v multilateralnih institucijah FAO in WFP – ko se spominjamo plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, se veselimo napredka v vseh preteklih desetletjih, ki smo ga dosegli tako doma kot v sodelovanju z Italijo, drugimi sosednjimi državami, državami v Evropi in svetu, v okviru OZN, Sveta Evrope, OVSE, OECD in drugih multilateralnih organizacij ter v okviru EU in zavezništva NATO.

Naj bo letošnji dan spominjanja na temelj slovenske samostojnosti in neodvisnosti v prazničnem času tega izjemno zapletenega leta tudi praznik vseh skupnih uspešnih prizadevanj za napredek, blaginjo, solidarnost in mir – zate, zame, za vse ljudi, za vso mednarodno skupnost!

Tomaž Kunstelj, veleposlanik