Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
19.12.2020  

Srečanje ministrov za zunanje zadeve Slovenije, Italije in Hrvaške

Na vabilo italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia je 19.12. v Trstu potekalo prvo srečanje zunanjih ministrov treh držav, ki je bilo namenjeno skupnemu upravljanju Jadranskega morja. Slovenija, Italija in Hrvaška kot države, ki mejijo na skupno morje, delijo vizijo Jadranskega morja kot mostu, ki združuje ljudi v regiji, in kot vir blaginje za vse.

Jadransko morje kot polzaprto morje z veliko gostoto pomorskega prometa in občutljivim ekosistemom potrebuje celovit pristop za zaščito okolja, preprečevanje tveganj in zagotavljanje trajnostnega razvoja.
Ministri so se strinjali, da nadaljujejo z razpravo v tristranskem formatu o skupnem sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite Jadranskega morja. S tem ciljem so ministri vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje na tako na politični kot na strokovni ravni.

Tristranski pogovori se bodo nadaljevali v sredini januarja.

Foto: Ministri za zunanje zadeve dr. Anže Logar, Luigi di Maio in Gordan Grlić Radman | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

Skupni izjavi treh ministrov v slovenskem in angleškem jeziku se nahajata tukaj: https://www.gov.si/novice/2020-12-19-srecanje-ministrov-za-zunanje-zadeve-slovenije-italije-in-hrvaske/