Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.05.2010  

Minister za zunanje zadeve Žbogar se je udeležil XII. zasedanja Jadransko-jonskega sveta

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je 5. maja v Anconi udeležil zasedanja ministrov Jadransko-jonske pobude, ki je letos slavila 10. obletnico delovanja. Ob tej pomembni obletnici so ministri sprejeli deklaracijo v podporo strategiji EU za Jadransko-jonsko makro regijo, ki pomeni poglobitev sodelovanja med državami regije in obenem povečanje intenzivnosti odnosov z institucijami EU ter ostalimi evropskimi regijami.

Ministrsko srečanje je potrdilo zavezo vseh držav regije, da nadaljujejo z aktivnostmi v smeri evropskih integracijskih procesov in pričakovanje, da bodo vse države pobude čim prej postale članice EU. Italija, ki letos predseduje pobudi, Grčija in Slovenija so poudarile, da se bodo še naprej zavzemale za čim hitrejše napredovanje Hrvaške, Srbije, BIH, Albanije in Črne gore v strukture EU.

Zunanji minister Žbogar je v svojem nastopu poudaril, da je Jadransko-jonska regija križišče različnih kultur in civilizacij, kjer je poglobljeno sodelovanje izrednega pomena za nadaljnjo stabilnost in razvoj vseh držav regije. Jadransko-jonska pobuda, ki letos slavi 10. obletnico, je v tem kontekstu izredno pomembna in Slovenija podpira ustanovitev strategije EU za Jadransko-jonsko makro regijo, ki bo skupne aktivnosti tako med državami regije, kot tudi regije z ostalimi partnerji še okrepila. Obenem se je minister zavzel za čimprejšnjo odločitev EU o vizni liberalizaciji za BIH in Albanijo.