Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
18.04.2019  

Srečanje predstavnikov Veleposlaništva RS v Rimu z dijaki rimske srednje šole Ettore Majorana v okviru projekta "Embassy Adoption Program", 17. aprila

Predstavnika Veleposlaništva RS v Rimu ekonomski svetovalec Slobodan Šešum in pooblaščena ministrica Tina Kokalj sta v okviru projekta "Diplomacy Education" programa "Embassy Adoption Program" 17. aprila obiskala rimsko srednjo šolo Liceo Ettore Majorana ter na srečanju z dijaki predstavila Slovenijo.

Nosilec programa "Embassy Adoption Program" je nevladna rimska organizacija “Global Action", ki poteka pod pokroviteljstvom italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje.

V izvedbi programa, ki povezuje dijake lokalnih srednjih šol z mednarodno skupnostjo veleposlaništev, mednarodnih organizacij, konzulatov in drugih tujih institucij v Italiji s ciljem širiti znanje o tujih državah in njihovih kulturah ter razpravljati o vprašanjih globalnega pomena, sodeluje več kot petdeset v Rimu prisotnih veleposlaništev. Med njimi je že drugo leto tudi Veleposlaništvo RS v Rimu.

Na srečanju so se dijaki seznanili z osnovnimi vidiki dela veleposlaništva ter spoznali stališča slovenske zunanje politike do aktualnih mednarodnih vprašanj. Podrobneje so bila dijakom predstavljena tudi stališča in prizadevanja Slovenije v okviru OZN. Dijaki pa bodo konec maja v projektu simulacije OZN na FAO predstavila Slovenijo

Po predavanju so sledila številna vprašanja, preko katerih je 19 sodelujočih dijakov izkazalo zanimanje za diplomatski poklic, življenje in možnosti mladih v Sloveniji, zunanjepolitična stališča do aktualnih družbenih vprašanj, kot so migracije in varnost,  podobnosti in razlike v kulturi obeh sosednih držav ter sodelovanje manjšin.