Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
08.04.2019  

Mednarodna konferenca "Drugemu Svetovnemu dnevu čebel naproti", Tarquinija, 6. aprila 2019

Veleposlaništvo RS v Rimu je z mednarodno konferenco z naslovom “Drugemu Svetovnemu dnevu čebel naproti”, ki je potekala 6. aprila 2019 v Tarquiniji, obeležilo Drugi svetovni dan čebel. Konferenca je potekala v sodelovanju z Občino Tarquinija, Kmetijskim inštitutom iz Tarquinije ter Kulturnim združenjem Omnia-Tuscia.

 

Mednarodno konferenco je odprl veleposlanik Benko, ki je opisal pobudo, aktivnosti in delovanje Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel v l. 2018, ko si je Veleposlaništvo RS v Rimu preko FAO prizadevalo, da na svetovni ravni opozori na pomen zaščite čebel in drugih opraševalcev za obstoj človeštva. Poudaril je, da je Svetovni dan čebel je priložnost za ozaveščanje javnosti o pomenu čebel, pripravo ukrepov za njihovo preživetje ter da vsak posameznik naredi nekaj konkretnega za njihovo ohranitev.

 

Na mednarodni konferenci so s predstavitvami med drugim sodelovali ravnateljica Liceja "Vicenzo Cardarelli" iz Tarquinije, strokovnjakinja s področja določitve fizikalnih in kemijskih parametrov za ugotavljanje pristnosti medu L. R. Cagliani, predstavnik Instituta Zooprofilattico G. Formato ter agronom in raziskovalec iz Tarquinije R. Ercolani.

G. Formato je podrobneje predstavil postopek opraševanja rastlin in pridobivanja medu ter delovanje instituta, R. Ercolani je predstavil povezavo med opraševalci ter kmetijstvom ter opozoril na pomen čebel, strokovnjakinja s področja določitve fizikalnih in kemijskih parametrov za ugotavljanje pristnosti medu L. R. Cagliani pa je predstavila študijo o primerjavi parametrov kakovosti pristnega in potvorjenega medu, pri čemer se za določanje števila sladkorjev v medu uporabljajo ter tudi nuklearna magnetna resonanca.
Dogodka v Tarquiniji, ki je ponudil priložnost za nadaljevanje sodelovanja med italijanskimi in italijanskimi čebelarji, so se udeležili strokovnjaki, ljubitelji čebel in dijaki Liceja "Vincenzo Cardelli" iz Tarquinije, ki so v okviru konference predstavili študijo o čebelah, ki pomembno prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

 

Dogodek je povezoval mednarodni analitik in generalni sekretar Kulturnega združenja Omnia-Tuscia C. Moretti, zaključni nagovor, je imel generalni direktor Apimondia R. Jannoni-Sebastianini, ki je podčrtal, da čebelarstvo predstavlja bogastvo kulturne dediščine.