Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
29.01.2018  

Odkrita spominska plošča slovenskim internirancem v Casoliju v Abrucih

Rim, 29. januar 2018 - Veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko je skupaj z županom mesta Casoli Massimom Tiberinijem 27. januarja 2018 ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta odkril spominsko ploščo internirancem v koncentracijskem taborišču Casoli v Abrucih, med katerimi so bili tudi Slovenci. Na plošči so imena vseh 218 nekdanjih internirancev med leti 1940 in 1943, med katerimi se najdeta tudi imeni akademskega slikarja Ljuba Ravnikarja in zdravnika Petra Držaja , po katerem se danes imenuje bolnica na Vodnikovi ulici v Ljubljani.

 Foto: www.campocasoli.org

Veleposlanik Benko se je v svojem nagovoru zahvalil županu, meščanom ter vsem, ki ohranjajo spomin na življenje nekdanjih taboriščnikov, posebej pa zgodovinarju Giuseppeju Lorentiniju, ki je z oblikovanjem spletnega arhiva omogočil, da tudi potomci internirancev vidijo okrog 3000 dokumentov o internirancih in preberejo njihova številna pisma.

Veleposlanik Benko in župan Tiberini sta otvorila tudi osrednji trg v mestu Casoli, ki je bil poimenovali trg spomina (Piazza della Memoria).

Ob priložnosti je župan podelil naziv častnega meščana tržaškemu raziskovalcu in publicistu Liviju Sirovichu, ki je proučil življenjske zgodbe mnogih judovskih in slovenskih internirancev v Abrucih. Dan spomina na žrtve holokavsta so popoldne obeležili še s simpozijem z naslovom "Spomin in civilna internacija v fašistični Italiji", na katerem so sodelovali italijanski in nemški zgodovinarji, Giuseppe Lorentini, Carlo Spartaco Capogreco in predsednica italijanske zveze partizanov ANPI Carla Nespolo.

 

Dokumentacija o nekdanjih taboriščnikih je na ogled na naslednji spletni strani CampoCasoli.

Prispevek RTV Slovenija.

Posnetek italijanske televizije Abruzzo web TV.