Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
13.12.2017  

Režiserju Jerneju Lorenciju letošnja nagrada Evropske komisije za gledališče - Premio Europa Realtà Teatrali

Rim, 13. december 2017 – Slovenski režiser Jernej Lorenci je eden od dobitnikov letošnje nagrade Evropske komisije za gledališče "Premio Europa Realtà Teatrali". Nagrado za "novo gledališko realnost" so razdelili med peterico režiserjev, ki s prebojnimi in inovativnimi uprizoritvenimi praksami zaznamujejo in premikajo evropsko gledališče. Lorenci, ki je kandidat že od leta 2011, se je tako s svojim obsežnim repertoarjem in temeljno ambicijo po iskanju in vzpostavitvi posebnega toka medsebojnih odnosov in občutij med sceno in občinstvom prebil med najuglednejše evropske režiserje. Slavnostna podelitev nagrad bo potekala 17. decembra 2017 v gledališču Teatro Argentina v središču Rima.

 Jernej Lorenci

Nagrada Evropska gledališka stvarnost (EPTR) je namenjena spodbujanju novih trendov evropskega gledališča v vseh njegovih oblikah, artikulacijah in izrazih. Poleg Lorencija je žirija nagrado za gledališče letos podelila še nemški režiserki Susanne Kennedy, avstrijsko-izraelski režiserki Yael Ronen, italijanskem koreografu Alessandru Sciarroniju in ruskem režiserju Kirilu Serebrenikovu. Glavna nagrada gre tokrat, šele drugič v zgodovini podeljevanja, v roke igralcema Isabelle Huppert in Jeremyju Ironsu.

Podelitev 16. Evropske gledališke nagrade in 14. Evropske nagrade gledališke stvarnosti bo letos potekala kot poseben program italijanskega ministrstva za kulturo, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije. Program ob podelitvi obeh nagrad je bogat z gledališkimi predstavitvami, srečanji z nagrajenci, delavnicami itd. Podelitev, ki letos sovpada s tridesetletnico nagrade, bo potekala v Rimu od 13. do 17. decembra 2017.

Evropska gledališka nagrada (ETP) je nagrada Evropske komisije, ki se podeljuje posamezniku za njegovo celotno umetniško pot v polju mednarodnega gledališča. Ustanovljena je bila leta 1986 kot pilotni projekt Evropske komisije. Začetne korake sta tedaj vodila Melina Mercouri in Jack Lang, takratni francoski minister za kulturo in predsednik nagrade. Evropski parlament in Evropski svet sta nagrado podprla kot "evropsko organizacijo kulturnega interesa". Evropsko gledališko nagrado so za življenjsko delo dodelili ustvarjalcem, kot so: Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Heiner Müller, Robert Wilson, Luca Ronconi, Vaclav Havel, Pina Bausch, Harold Pinter, Robert Lepage, Patrice Chéreau, Krystian Lupa in Peter Stein.

Jernej Lorenci, eden najvidnejših slovenskih gledaliških režiserjev, ki je od leta 2007 tudi docent za področja gledališke in radijske režije na AGRFT, je za svoje režije prejel že več nagrad, med njimi štiri Borštnikove nagrade in leta 2014 tudi nagrado Prešernovega sklada. Njegov teater je "umeščen med pripovedovanje, gledališko igro in koncert. Teater, ki nagovarja občinstvo predvsem z zvokom, in teater, v katerem mora gledalec sam v sebi poustvariti sliko dogajanja na odru". (Marjan Horvat, Mladina)

 Nedavno preminuli igralec Jernej Šugman v Lorencijevi drami Kralj Ubu