Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
06.12.2017  

Predstavitev zbornika "Skupnost v središču Evrope" na rimski univerzi La Sapienza

Rim, 6. december 2017 – Na rimski univerzi La Sapienza je 28. novembra 2017 potekala predstavitev monografije o slovenski narodni skupnosti v Furlaniji Julijski Krajini z naslovom "Skupnost v središču Evrope. Slovenci v Italiji od padca Berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja", ki je pred kratkim izšla pri Slovenskem raziskovalnem inštitutu SLORI, Založništvo tržaškega tiska. Zbornik je predstavila ena od dveh urednic Norina Bogatec raziskovalka pri SLORI, kratek oris zgodovine Slovencev v Italiji pa je predstavil zgodovinar dr. Gorazd Bajc, raziskovalec na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

 Dr. Gorazd Bajc, Norina Bogatec in Andrea Trovesi, profesor slovenskega jezika in književnosti na rimski univerzi La Sapienza

Predstavitve so se udeležili študenti slovenistike na Oddelku za slovenski jezik in književnost Filozofske fakultete univerze La Sapienza v Rimu, Slovenci, ki živijo v Rimu in veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Bogdan Benko.

 Študeni slovenščine, mag. Nataša Kos, svetovalka na veleposlaništvu Republike Slovenije v Italiji, Slavica Benko, soproga slovenskega veleposlanika, in Bogdan Benko, veleposlanik Republike Slovenije v Italiji

 Lektorica za slovenski jezik na La Sapienzi Sanja Pirc in študenti slovenščine

Zbornik ponuja sodoben pregled življenja Slovencev v Italiji, njihovih prizadevanj, da bi ohranili  svojo kulturno in jezikovno specifiko, in soočanja z aktualnimi vprašanji, ki izhajajo iz samega statusa manjšine. Monografijo v italijanskem jeziku z naslovom "Una comunità nel cuore dell'Europa. Gli sloveni in Italia dal crollo del Muro di Berlino alle sfide del terzo millennio", ki je izšla pri pomembni italijanski založniški hiši Carocci editore iz Rima, sta urednici Norina Bogatec in Zaira Vidau predstavili že januarja letos v poslanski zbornici italijanskega parlamenta.Več o januarski predstavitvi najdete TUKAJ.