Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
17.10.2018  

Udeležba na obeležitvi Svetovnega dne hrane

16. oktobra je na sedežu FAO potekala obeležitev Svetovnega dne hrane. Dogodka so se udeležili veleposlanik Bogdan Benko, Snežana Dolenc iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Slobodan Šešum, ekonomski svetovalec.

Svetovni dan hrane se praznuje v več kot 150 državah po vsem svetu. Vsi govorniki so pozvali k večji politični volji in večji finančni podpori, da bi izkoreninili lakoto in podhranjenost v vseh svojih oblikah in pozivali mednarodno skupnost, naj okrepi svoja prizadevanja, dokler vsi nimajo dovolj in kakovostne hrane. Letošnja obeležitev poteka pod sloganom: "Naša dejanja so naša prihodnost: Svet brez lakote je mogoč".

Generalni direktor FAO José Graziano da Silva je v svojem govoru poudaril, da moramo zagotoviti zdravo in hranljivo hrano, ki bo dostopna vsem. Izpostavil je, da odprava lakote naslavlja tudi vprašanje kvalitete in hranljivosti hrane, saj naj bi bilo na svetu za 2 milijardi predebelih oseb. Dodal je, da smo priča globalizaciji debelosti. Kot primer, da je mogoče izkoreniniti lakoto je navedel Peru, Brazilijo in Kitajsko.

Po video sporočilu je zbrane pozdravil tudi Generalni sekretar OZN Antonio Guterres. Zbrane sta nagovorila tudi Kralj Letsie III. iz Lesota in Kraljica Letizia iz Španija. Tudi onadva sta izpostavila naraščajoči problem slabe kvalitete hrane ter potrošništva, kar pa se kaže v porastu debelosti.  

David Beasley, generalni direktor WFP je izpostavil, da bi vse v dvorani moralo biti sram, da je kljub vsemu bogastvu na svetu še vedno veliko otrok lačnih in podhranjenih. Podobno je izpostavil tudi Gilbert Houngbo, generalni direktor IFAD. Prebrani sta bili še sporočili papeža Frančiška in italijanskega predsednika Sergia Mattarelle.