Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
24.09.2018  

Podelitev nagrade Energeia 2018 za najboljšo kratko zgodbo slovenski avtorici Tanji Špes

V muzeju D. Ridola v Materi je 15. septembra potekala podelitev nagrad avtorjem najboljših kratkih zgodb. V preteklih letih so v projektu Energheia, ki poteka že 24 leto, sodelovali mladi avtorji iz Španije, Francije, Madžarske, Palestine in Libanona. Na letošnjem natečaju je prvič sodelovala tudi Slovenija.

Šestindvajsetletna avtorica Tanja Špes zmagovalne zgodbe "Pobiralci čustev" ("I raccoglitori di emozioni") je skupaj z drugimi nagrajenci iz Italije, Španije, Francije, Izraela, prejela nagrado na letošnji slavnostni podelitvi.  Podelitve v osrednjem muzeju v Materi so se poleg italijanskih udeležili vsi mednarodni nagrajenci v spremstvu svojih profesorjev oziroma predstavnikov veleposlaništev. Podelitve se je z italijanske strani udeležil tudi odbornik za kulturo Matere Giampaolo d'Andrea, vodja kabineta nekdanjega italijanskega ministra za kulturo Franceschinija.

Kratka zgodba avtorice Tanje Špes skupaj še z dvema zgodbama slovenskih avtorjev je bila v projektu Energheia Slovenia 2018 izbrana izmed 19 zgodb, ki so prispele s strani mladih slovenskih piscev na Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru in je bila kasneje prevedena ob pomoči Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter Veleposlaništva RS v Rimu in posredovana v Matero.

Žirija v Materi, v kateri so sodelovali ugledni italijanski pisatelji, profesorji književnosti, literarni kritiki ter novinarji osrednjih italijanskih časopisov, je izmed treh zgodb slovenskih piscev izbrala kratko zgodbo "Pobiralci čustev". Vse tri zgodbe slovenskih avtorjev bodo skupaj z ostalimi zmagovalnimi zgodbami objavljene v tiskani antologiji, ki ga bo predvidoma še v letošnjem letu izdalo kulturno društvo Energehia.