Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
14.05.2018  

Na poti do prvega Svetovnega dneva čebel z mednarodno konferenco v Lubrianu

Rim, 14. maj 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji je z mednarodno konferenco z naslovom “Prvemu Svetovnemu dnevu čebel naproti”, ki je potekalo 12. maja 2018 v Lubrianu blizu Viterba, obeležilo prvi svetovni dan čebel. Na konferenci, ki je potekala v sodelovanju z Naravoslovnim muzejem Lubriano (Museo Naturalistico di Lubriano), je bila izpostavljena pobuda Republike Slovenije ter pomen čebel in njihove občutljivosti na onesnaženost okolja. Dogodek, ki je v Lubrianu, sicer tudi sedežu Šole za čebelarstvo Etrurije, zbral strokovnjake, ljubitelje čebel in dijake lokalnih šol, je bila tudi priložnost za začetek sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi čebelarji.

 Župan Lubriana Valentino Gasparri, slovenki veleposlanik v Italiji in pri FAO Bogdan Benko, povezovalec in mednarodni analitik Costantino Moretti, profesorica Antonella Canini, profesor Antonio Felicioli in Mirko Pacioni, direktor Naravoslovnega muzeja in Čebelarske šole Etrurije

Mednarodno konferenco je odprl veleposlanik Republike Slovenije v Italiji in pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Bogdan Benko, ki je orisal razvojne točke pobude Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel. Izpostavil je, da si je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu preko FAO prizadevalo, da na svetovni ravni opozori na pomen zaščite čebel in drugih opraševalcev za obstoj človeštva. Svetovni dan čebel je priložnost za ozaveščanje javnosti o pomenu čebel, pripravo ukrepov za njihovo preživetje ter da vsak posameznik naredi nekaj konkretnega za njihovo ohranitev, je še poudaril veleposlanik Benko.

 Slovenski veleposlanik Bogdan Benko in župan Lubriana Valentino Gasparri

Župan Lubriana Valentino Gasparri je izrazil zadovoljstvo, da poteka konferenca v Lubrianu, kjer je tudi sedež Čebelarske šole Etrurije. Izpostavil je pomen čebel ter njihovo neločljivo povezanost z naravnim okoljem, v katerem prebivajo.

Profesorica Antonella Canini, docentka za botaniko ter predstojnica Oddelka za biologijo in Centra za raziskave medu pri Univerzi Tor Vergata v Rimu, je predstavila postopek opraševanja rastlin in pridobivanja medu. V Centru za raziskave medu, kjer preučujejo odnos med opraševalci in njihovim naravnim okoljem, določajo natančno lokacijo rastlin, njihovo stanje in stopnjo onesnaženosti okolja, s čimer ugotavljajo pojav neavtohtonih rastlin, ki so lahko škodljive za ekosistem. Profesor Antonio Felicioli, docent za biokemijo in molekularno biologijo na Oddelku za veterinarstvo Univerze v Pisi, je predstavil nove raziskave na področju prenosa virusov z rastlin na čebele. Predstavil je vrste čebel na področju Italije ter izpostavil, da je kranjska sivka med najbolj razširjenimi medonosnicami v Italiji.

 Antonella Canini


Mirko Pacioni, direktor Naravoslovnega muzeja Lubriano in ustanovitelj Čebelarske šole Etrurije, je povedal, da se zanimanje za čebelarstvo stopnjuje, saj so v zadnjih petih letih organizirali že 249 tečajev za čebelarje. Posneli so tudi film z naslovom "More than honey", v katerem preučujejo povezavo med opraševalci ter kmetijstvom ter opozarjajo na pomen čebel.

 Mirko Pacioni


Vsi govorci so izpostavili Slovenijo kot primer, kako lahko tudi majhna država z dobro pobudo uspe na svetovni ravni in združi države različnih kontinentov v zavedanju o pomenu zaščite čebel in drugih opraševalcev za človeštvo in ohranjanje našega planeta. Zahvalili so se slovenskim čebelarjem in slovenskim institucijam za uspešno pobudo in za konferenco, ki je v veličastni srednjeveški palači Palazzo Monaldeschi della Cervara zbrala okrog 150 strokovnjakov in ljubiteljev čebelarstva, dijakov in študentov agronomskih smeri ter ljudi iz okoliških mestec.


Po zaključeni konferenci so dijaki Agronomske šole “F.lli Agosti” iz bližnjega kraja Civita di Bagnoregio predstavili tipične čebelje izdelke podjetja "Apiamo" iz Viterba, veleposlaništvo pa je ponudilo izdelke Medexa.

Na konferenci, ki je potekala pod pokroviteljstvom Ministrstva za okolje, zaščito prostora in morja Italijanske republike in s podporo Direktorata za naravo, parke in zaščitena območja dežele Lacij, so strokovnjaki s področja čebelarstva med drugim spomnili, da je Evropa v predlanskih pomorih izgubila kar 12 % svojih čebel, v Evropi pa proizvedemo samo 60 % medu, ki ga pojemo. Kar tretjina svetovne proizvodnje hrane je namreč odvisna od opraševanja, čebele pa poleg tega pomembno prispevajo k trajnostnemu kmetijstvu in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

Posnetek za Radiotelevizijo Slovenija si je moč ogledati na povezavi RTV Slovenija.

 Povezovalec Costantino Moretti in dopisnik za RTV Slovenija Janko Petrovec

 Slavica Benko, slovenski veleposlanik Bogdan Benko in župan Lubriana Valentino Gasparri