Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
10.05.2018  

Odprta razstava Karmen Čorak in Andreja Brumna Čopa "Krhkost bivanja" na Likovni akademiji v Rimu

Rim, 10. maj 2018 – V Akademiji za likovno umetnost v središču italijanske prestolnice se je 7. maja 2018 odprla razstava "Krhkost bivanja" fotografinje Karmen Čorak in akademskega slikarja Andreja Brumna Čopa. Razstavo, ki preko fotografije in slike raziskuje krhkost, preobrazbo in minljivost, so odprli veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Bogdan Benko, predsednik rimske Likovne akademije Mario Alí in njena direktorica Tiziana D'Achille. Razstava bo na ogled do 15. maja 2018.

 Veleposlanik Bogdan Benko, direktorica Likovne akademije prof. Tiziana D'Achille, Slavica Benko, soproga veleposlanika, mag. Nataša Kos, svetovalna na veleposlaništvu in Mario Alí, predsednik Likovne akademije v Rimu

Na ogled je 66 del, med katerimi so slike na platnu, risbe na japonskem papirju in fotografije, ki s tenkočutnostjo ustvarjalcev izražajo kontemplacijo nenehne preobrazbe narave in vtisa njene sakralnosti. Narava je interpretirana preko obstoja neznatnih insektov in rastlin kot odsevov človeškega bivanja v vsej svoji krhkosti in minljivi lepoti. Umetnika je združila pozornost, ki jo gojita do preobrazb in minljivosti v naravi. Karmen Čorak, ki že 17 let živi in dela v Rimu, kjer velja za vrhunsko restavratorko umetniških del na papirju, je temo razstave utemeljila kot "pogoj za spremembo, da se upočasni moj ritem in me popelje do razmišljanja". Andrej Brumen Čop, ki sodi med najbolj prepoznavna imena sodobne slovenske likovne umetnosti, pa je razstavo opredelil kot odraz njunega 21 let trajajočega prijateljstva.

Gostovanje razstave slovenskih umetnikov je tudi priložnost za začetek sodelovanja med Akademijo za likovno umetnost v Rimu, ki je poleg firenške ena najstarejših in najuglednejših italijanskih likovnih akademij, ter Akademijo za likovno umetnost in Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je mag. Andrej Brumen Čop docent za področje slikarstva na Oddelku za likovno pedagogiko.

 Andrej Brumen Čop in Juanni Wang

 Predsednik rimske Likovne akademije Mario Alí in Karmen Čorak

Razstavo spremlja zloženka s prispevkom sociologa kulture Gregorja Kosija, v pripravi pa je tudi knjiga, ki bo izšla še letos, z besedili, med drugim izpod peresa Brunelle Buscicchio Scherer, kuratorke številnih razstav sodobne umetnosti v Rimu, in rimskega psihoterapevta Beniamina Marchija. Kot je Kosi zapisal ob razstavi, postavitev avtorjev bere kot diskretno angažiranost, kjer odmaknjeno, načeto, razblinjeno, minevajoče prevzema vlogo odposlancev, duhovnov posebnega reda. "V zadovoljstvu iztrošenega se postavlja in poslavlja, v tihoti ali brenčanju želi košček priznanja. Da ni bilo zaman! Je dar v razpiranju, namig v obliki vboda ali plesni, kratkost meglice in odmeva na poti k raju. Rojstnemu kraju. Krnitev vse preveč človeškega. To bo! Odločitev za padec."

 Wang Shengwen, predsednik zdruzenja kitajskih umetnikov v Italiji

 Xavier Aliaga, z.o.p na Veleposlaništvu Ekvadorja, in veleposlanik Bogdan Benko

 Andrej Brumen Čop, Nada Madžarac, akademska slikarka in restavratorka v Moderni galeriji MG+MSUM v Ljubljani, Karmen Čorak, Nataša Kos in Slavica Benko