Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
09.05.2018  

Prvemu Svetovnemu dnevu čebel naproti z mednarodno konferenco 12. maja v Lubrianu

Rim, 9. maj 2018 - Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji bo obeležilo prvi svetovni dan čebel z mednarodno konferenco z naslovom “Prvemu Svetovnemu dnevu čebel naproti (World BEE Day)”, ki se bo začela 12. maja 2018 ob 10. uri v palači Palazzo Monaldeschi della Cervara (Piazza San Giovanni Battista) v Lubrianu blizu Viterbana. Na konferenci, ki bo potekala v sodelovanju z Naturalističnim muzejem Lubriano (Museo Naturalistico di Lubriano), bodo strokovnjaki s področja čebelarstva analizirali odnos med opraševalci in njihovim naravnim okoljem ter osvetlili pomen čebel in čebelarskih proizvodov za zmanjševanje revščine, izkoreninjanje lakote ter ohranjanje zdravega okolja in njegove biotske raznovrstnosti.

Mednarodno konferenco bo odprl veleposlanik Republike Slovenije v Italiji Nj. Eksc. Bogdan Benko, goste pa bo nagovoril tudi župan Lubriana Valentino Gasparri. Na konferenci, ki bo potekala pod pokroviteljstvom Ministrstva za okolje, zaščito prostora in morja Italijanske republike in s podporo Direktorata za naravo, parke in zaščitena območja dežele Lacij, vodil pa jo bo analitik s področja mednarodnih odnosov Costantino Moretti, bodo sodelovali:


prof. Antonella Canini, docentka za botaniko, predstojnica Oddelka za biologijo in Središča za raziskave medu pri Univerzi Tor Vergata v Rimu;
prof. Antonio Felicioli, docent za biokemijo in molekularno biologijo na Oddelku za veterinarstvo Univerze v Pisi;
Mirko Pacioni, direktor Naturalističnega muzeja Lubriano in ustanovitelj Čebelarske šole Etrurije.
Po zaključeni konferenci bodo predstavljeni tipični čebelji izdelki iz lokalnega okolja in iz Slovenije (Medex in Apiamo iz Viterba), pri vodeni degustaciji pa bodo sodelovali dijaki Agronomske šole “F.lli Agosti” iz Bagnoregia.


Udeležba na konferenci je prosta, potrebno se je le predhodno najaviti preko naslednjih kontaktov:
Mobilni tel: 327.0289027
E-mail: info(at)museolubriano.com

20. decembra 2017 je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Pobudnica resolucije je Republika Slovenija, ki si je preko svoje diplomatske mreže po svetu aktivno prizadevala za pridobitev podpore mednarodne skupnosti. Na ta dan bo javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost, trajnostni razvoj in biotsko raznovrstnost, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

Zakaj Slovenija?
Slovenci so bili vedno narod čebelarjev. Slovenija se s petimi čebelarji na 1.000 prebivalcev v tem pogledu uvršča v sam svetovnih vrh in čebelarstvo je tu pomembna kmetijska dejavnost z dolgo tradicijo. Slovenski čebelarji so v svetu znani po svoji strokovnosti in naprednih čebelarskih tehnologijah ter po edinstvenih slovenskih zgodovinskih posebnostih, kot so: pobarvane panjske končnice, čebelnjaki in tradicionalni panji ter seveda po znameniti kranjski čebeli. Čebela, predvsem kranjska čebela (Apis mellifera carnica), ki je avtohtona slovenska vrsta čebele in druga najbolj razširjena vrsta na svetu, je del slovenske nacionalne identitete. Slovenija je tudi edina država v Evropski uniji, ki je zakonsko zaščitila svoje čebele.

Več informacij o Svetovnem dnevu čebel.

 Kranjska sivka