Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
30.04.2018  

Umetniška skupina IRWIN na skupinski razstavi "No Man's Library" v Sassariju na Sardiniji

Rim, 3. maj 2018 – Slovenska umetniška skupina IRWIN bo sodelovala na skupinski razstavi z naslovom "No Man's Library / La Biblioteca di Tutti", ki bo potekala med 11. majem in 30. junijem 2018 v nekdanji univerzitetni knjižnici v kraju Sassari na Sardiniji. Na razstavi, ki jo organizira društvo za sodobno umetnost Zerynthia iz Rima, je vsakemu od 54 umetnikov iz 16 različnih držav in 4 različnih generacij zaupana ena knjižna polica po abecednem redu od A do Z, ki bo nekdanjo knjižnico napolnila s sodobno umetnostjo različnih zvrsti. IRWIN bo svojo vizijo novega sveta, ki ima v središču umetnost, predstavil z delom TIME FOR A NEW STATE, some say you can find happiness there, 2018.

IRWIN (Ljubljana, 1983) je slovenska umetniška skupina, ki se že preko 30 let ukvarja s t.i. retroprincipom:  ne gre za slog ali za umetniški trend, temveč za način razmišljanja, ravnanja in delovanja. Pri pristopu sledijo ustvarjanju posebnega vizualnega jezika, s katerim analizirajo zgodovino evropske umetnosti in čudaški odnos med avantgardo in totalitarizmom. "Zahodnemu modernizmu" zoperstavljajo "retroavantgardo" "Vzhodnega modernizma", pri čemer odkrivajo izumetničenost zgodovinskih umetniških struktur, ki so ustvarjene na zahodu.

Za projekt "No Man's Library" so ustvarili delo z naslovom TIME FOR A NEW STATE, some say you can find happiness there, 2018, ki se nanaša na njihovo vizijo novega sveta, ki ima v središču umetnost, svet, ki je sposoben sprejeti številne družbene in politične spremembe našega časa, ne da bi pri tem izgubil temeljne ideale.

Irwin je slovenska umetniška skupina, ki jo sestavljajo umetniki Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik. Skupina je bila ustanovljena leta 1983 v Ljubljani, svoje ime pa je prevzela od nekdanje tovarne ur v Chicagu. Njen osnovni pristop je potencirani eklekticizem, ki deluje po metodi retroprincipa. Leta 1984 je skupina Irwin s skupaj tem gledališčem (oz. njegovini kasnejšimi reinkarnacijami pod vodstvom Dragana Živadinova) in skupino Laibach soustanovila umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK); Roman Uranjek in Miran Mohar sta bila tudi člana njenega oblikovalskega studia Novi kolektivizem (NK).

Skupini je bolj ljubo, da je njihovo delo kolektivno in ne individualno. Poleg tega skupina IRWIN nikoli ne podpisuje svojih del individualno; prav nasprotno; podpisani so z žigom ali podpisom, ki dokazuje da je delo nastalo v kolektivu IRWIN.

Čeravno so v prvi vrsti slikarji, sodelujejo v številnih projektih ostalih kolektivov NSK, ki se razteza od gledališča do videa. V letu 1992 so v sodelovanju z Michaelom Bensonom oblikovali performans imenovan Black Square on Red Square (Črni kvadrat na Rdečem trgu), v katerem so ogromen črn kvadrat iz blaga, dolg 22 metrov, raztegnili na Rdečem trgu v Moskvi v spomin na Kazimirja Maleviča in suprematizem.

IRWIN je 21. aprila 2004 v Ljubljani prejel Jakopičevo nagrado, največjo vsakoletno nagrado na področju Slovenske likovne umetnosti.

 NSK NSK State Pavilion – 57th Venice Biennale 2017– Palazzo Ca' Tron