Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
25.04.2018  

Karmen Čorak in Andrej Brumen Čop z razstavo Krhkost bivanja na Likovni akademiji v Rimu

Rim, 25. april 2018 – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Italiji v sodelovanju z rimsko Akademijo za likovno umetnost (Accademia di Belle Arti di Roma) vabi na odprtje razstave fotografinje Karmen Čorak in akademskega slikarja Andreja Brumna Čopa, ki bo v ponedeljek , 7. maja 2018, ob 19. uri v dvorani Aula Colleoni na sedežu akademije. Razstava z naslovom "Krhkost bivanja" ("Fragilità dell'essere") z dvema različnima vizijama in umetniškima izrazoma, - fotografija in slikarstvo -, obravnava temo krhkosti, stalne preobrazbe in minljivosti lepote. Razstava bo na ogled do 15. maja 2018.

Razstava obsega približno 66 del, med katerimi so slike na platnu, risbe na japonskem papirju in fotografije. Dela, ki s tenkočutnostjo njihovih ustvarjalcev izražajo kontemplacijo nenehne preobrazbe narave in vtisa njene sakralnosti, interpretirajo naravo preko obstoja neznatnih insektov in rastlin kot odsevov človeškega bivanja v vsej svoji krhkosti in minljivi lepoti.

Komisija Likovne akademije v Rimu je predlog za razstavo na pobudo Veleposlaništva Republike Slovenije v Italiji sprejela z naklonjenostjo. Vodstvo akademije je za razstavo ponudilo osrednji razstavni prostor v pritličju uglednega sedeža akademije v zgodovinskem središču Rima. Gostovanje razstave slovenskih umetnikov bo tudi priložnost za začetek sodelovanja med Likovno akademijo v Rimu in Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je mag. Andrej Brumen Čop docent za področje slikarstva na Oddelku za likovno pedagogiko. 

Karmen Čorak, rojena leta 1959 v Sloveniji, živi in dela v Rimu. Študirala je na Fakulteti za grafično umetnost v Zagrebu ter restavriranje umetniških del na papirju v Rimu, Avstriji in na Japonskem. Od leta 2001 je odgovorna za restavriranje in ohranjanje grafične zbirke in fotografij Narodne galerije moderne in sodobne umetnosti (La Galleria Nazionale d'Arte Moderna) v Rimu. Zelo zgodaj se je začela izražati s fotografijo; od leta 2007 razstavlja na skupinskih razstavah v Sloveniji, Franciji, Španiji, Hrvaški, Madžarski, Nemčiji in na Japonskem. Udeležila se je fotografskih seminarjev z Rinko Kawauchi v Rimu in Hans-Christianom Schinkom v Benetkah. Vrsto let (2011 - 2015) je sodelovala na Mednarodnem festivalu fotografije v Rimu pod vodstvom Marca Deloguja. Prejela je mednarodne nagrade za fotografijo Fine Art v Parizu, Malagi in Berlinu. Njene fotografije so del zasebnih in javnih zbirk v Italiji in na Japonskem. V Franciji jo zastopa pariška galerija za fotografijo in)(between. 

 Karmen Corak, 2010, stampa digitale su carta Hahnemühle FineArt Bamboo_35x23cm

 Karmen Čorak, 2010, stampa digitale su carta Hahnemühle FineArt Bamboo_35x23cm

Andrej Brumen Čop je eno najbolj prepoznavnih imen sodobne slovenske likovne umetnosti. Med in po študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1993 pri prof. Metki Krašovec, se je izpopolnjeval v tujini, in sicer je na povabilo Galerie Werkstadt študijsko bival v Gradcu (1994), popotoval je po Japonski (1996), bil je prejemnik štipendije češke vlade in se je kot gostujoči študent izpopolnjeval na likovni akademiji v Pragi (1997). Za bivanje v New Yorku (2000) je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo, bival pa je tudi v slovenskem ateljeju Ministrstva za kulturo v Berlinu (2009). Bil je glavni urednik revije Likovne besede (2001-2002). Od leta 2009 predava risbo in slikarstvo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer tudi vodi Galerijo Pedagoške fakultete oz. Galerijo PeF.

 Andrej Brumen Čop, Umiranje 1, 1999, olje na platnu, 30x40cm

Med skupinskimi predstavitvami je pomembno sodelovanje v Skupini 63-70, udeležba na prvem trienalu slovenske likovne umetnosti U3 leta 1994 v Moderni galeriji v Ljubljani ter razstava Slika 2000 v ljubljanski galeriji Equrna; med samostojnimi predstavitvami pa razstava v ljubljanski Equrni 1995. leta. V MMC Kibla, v galeriji Kibela, je sodeloval na skupinski razstavi Homo Sapiens 3000, 1999, med 54 avtorji, na skupinski Eye-Try, 2003 (skupaj z Markom Jakšetom, Gigom de Brea, Borutom Popenkom, Juretom Kalanom, Miho Štrukljem, Milanom Golobom) ter na skupinski Eye-Try v Vision Centre v Corku - Evropski prestolnici kulture 2005 v organizaciji MMC Kibla ter nazadnje na razstavi Slovenska umetnost 1995 – 2005 v ljubljanski Moderni galeriji.

Samostojne in skupinske razstave ter nagrade Andreja Brumna Čopa

 Andrej Brumen Čop, Umiranje 2, 1999, olje na platnu, 30x40cm