Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
17.04.2018  

Predstavitev priložnosti za gospodarski in kulturni razvoj med Slovenijo in Italijo v kraju Curtatone pri Mantovi

Curtatone, 17. april 2018 – Slovensko veleposlaništvo v Rimu  je na povabilo župana kraja Curtatone Carla Bottanija 12. aprila 2018 sodelovalo na srečanju s predstavniki italijanskih podjetij in kulturnih organizacij iz Mantove in drugih krajev v jugovzhodnem delu dežele Lombardija, poimenovanem "Italija in Slovenija: priložnosti za gospodarski in kulturni razvoj". Na dogodku, ki je potekal v sodelovanju s Trgovinsko zbornico Mantova, sta svetovalec dr. Slobodan Šešum in svetovalka mag. Nataša Kos predstavila investicijske in trgovinske priložnosti v Sloveniji, kakor tudi možnosti za sodelovanje na področjih turizma, kulture, izobraževanja in znanosti med sosednjima državama.

 Gilberto Ballasina, predsednik združenja Mantova Export, novinar Mendes Biondo, svetovalka mag. Nataša Kos in svetovalec dr. Slobodan Šešum

Župan Carlo Bottani je uvodoma izpostavil pomen tovrstnih srečanj za povezovanje mest, pokrajin in držav ter spodbujanje skupnega razvoja na področjih od gospodarstva in turizma do izobraževanja in kulture. Prav slednja je lahko priložnost za novo fazo gospodarskega in produktivnega razvoja med državama, je še povedal župan.


Svetovalka na slovenskem veleposlaništvu v Italiji mag. Nataša Kos je najprej orisala znamenitosti kulturne in naravne dediščine Slovenije s posebnim poudarkom na možnostih povezovanja z Italijo, ter predstavila ključne kulturne projekte in dogodke javne diplomacije, ki jih je veleposlaništvo priredilo ali jih načrtuje izvesti v naslednjih mesecih v Italiji. Izpostavila je, da kultura v mnogih primerih deluje kot spodbujevalec sodelovanja in povezovanja na raznovrstnih področjih, od gospodarstva, demokracije, človekovih pravic do izobraževanja, znanosti  in ustvarjalnosti.


Svetovalec na slovenskem veleposlaništvu v Italiji Slobodan Šešum je predstavil gospodarsko sliko Slovenije ter poudaril pozitivna gospodarska gibanja. Predstavil je investicijske priložnosti za italijanska podjetja ter navedel turistični potencial Slovenije. Po končani predstavitvi je bilo opravljenih več srečanj s prisotnimi predstavniki italijanskih podjetij.

 Poslanka v italijanskem parlamentu Anna Lisa Baroni

Na srečanju, ki ga je vodil novinar Mendes Biondo, so sodelovali tudi generalni sekretar Trgovinske zbornice Mantova Marco Zanini, predsednik združenja Mantova Export Gilberto Ballasina in poslanka v italijanskem parlamentu Anna Lisa Baroni.

 Svetovalec dr. Slobodan Šešum, župan Carlo Bottani, svetovalka mag. Nataša Kos in Vittoria Pompò, svetovalka občine za internacionalizacijo in delegatka OZN