Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
16.04.2018  

Predstavitev slovenske kulturne diplomacije na simpoziju "Mozaik kultur" v Rimu

Rim, 16. april 2018 – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je 11. aprila 2018 sodelovalo na mednarodnem simpoziju z naslovom "Mozaik kultur", ki ga je priredil bolgarski kulturni inštitut v Rimu skupaj z Rotary klubom Roma Est. Svetovalka mag. Nataša Kos je predstavila kulturno in javno diplomacijo slovenskega veleposlaništva v Rimu ter večje kulturne in znanstvene projekte, ki jih je veleposlaništvo priredilo v preteklosti, prav tako pa je naznanila projekte, ki jih veleposlaništvo načrtuje izvesti v Italiji v naslednjih mesecih.


Svetovalka Kos je na simpoziju med drugim izpostavila tudi pomen kulture kot orodja diplomacije in spodbujanja sodelovanja med državami na raznovrstnih področjih delovanja. "Kultura je ključna za življenje ljudi in kot takšna lahko deluje tudi kot razvojni most  povezovanja, vključevanja, demokracije, človekovih pravic, izobraževanja, vzajemnega razumevanja in ustvarjalnosti," je izpostavila Kosova.  Govorci razprave so se strinjali, da so sodobna umetnost , glasba in kinematografija prednostna področja, preko katerih lahko države približajo svojo kulturo drugim, pri čemer so učinkovito vezivo tudi druge discipline, kot so kulinarika in okoljevarstvene teme.

 Bolgarski veleposlanik v Italiji Marin Raykov je poudaril, da je simpozij potekal v okviru prvega predsedovanja Bolgarije Svetu EU

Na simpoziju, ki je potekal pod pokroviteljstvom Predstavništva Evropske komisije v Italiji in rimske sekcije EUNIC, so poleg slovenskega veleposlaništva sodelovali še veleposlaništva Litve, Turčije in Hrvaške ter kulturni inštituti Slovaške, Romunije, Poljske in Madžarske. Veleposlaništva in kulturni inštituti so predstavili tudi nekatere skupne projekte rimske sekcije mreže evropskih kulturnih inštitutov EUNIC, kot so pesniški večer ob svetovnem dnevu poezije. Dogodek je vodila Tatyana Kirova, profesorica restavratorstva na Univerzi v Torinu, svetovalka UNESCO in članica Rotary kluba Roma Est. Poslušalci, med katerimi so biti tudi člani različnih rimskih Rotary klubov , so tako spoznali ne le bogat kulturni koledar sodelujočih držav, temveč tudi zgodovino sedežev njihovih kultunih inštitutov, ki jih v mnogih primerih gostijo zgodovinske rimske palače.