Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
29.03.2018  

Drugo srečanje z rimskimi dijaki v okviru projekta "Embassy Adoption Program" na slovenskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu

Rim, 29. marec 2018 – Dijaki gimnazije Liceo Democrito v Rimu so v okviru projekta "Embassy Adoption Program" 27. marca 2018 obiskali Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu. Na srečanju s slovenskim veleposlanikom v Italiji Bogdanom Benkom in s slovenskim veleposlanikom pri Svetem sedežu Tomažem Kunstljem so se seznanili z osnovnimi vidiki dela slovenskih predstavništev pri dveh državah ter spoznali stališča slovenske zunanje politike do aktualnih mednarodnih vprašanj.

Po predavanju obeh veleposlanikov so sledila številna vprašanja, preko katerih je 17 sodelujočih dijakov izkazalo zanimanje za diplomatski poklic, življenje in možnosti mladih v Sloveniji, zunanjepolitična stališča do aktualnih družbenih vprašanj, kot so migracije in varnost, ter podobnosti in razlike v kulturi obeh sosednih držav.

Slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko in slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj

Na prvem srečanju v okviru programa izobraževanja diplomacije, ki je potekalo v začetku meseca v prostorih gimnazije Liceo Democrito, so se mladi približali slovenski kulturi, spoznali splošno sliko Slovenije, njene zgodovinske mejnike, turistične znamenitosti, dejavnosti kulturne in javne diplomacije slovenskega veleposlaništva ter možnosti za študij v Sloveniji.

Program "Embassy Adoption Program", katerega nosilec je nevladna organizacija “Global Action”  iz Rima, poteka pod pokroviteljstvom italijanskega Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Program, pri katerem sodeluje več kot šestdeset veleposlaništev, povezuje dijake lokalnih srednjih šol z mednarodno skupnostjo veleposlaništev, mednarodnih organizacij, konzulatov in drugih tujih institucij v Italiji s ciljem širiti znanje o tujih državah in njihovih kulturah ter razpravljati o vprašanjih globalnega pomena. Na podlagi prilagojenega učnega načrta učitelji šolarjem skozi vse leto pomagajo pri spoznavanju njihove države 'posvojiteljice', predstavniki veleposlaništev pa z mesečnimi obiski poskrbijo za to, da učencem približajo kulturo, zgodovino, geografijo in kulinariko svoje domovine.