Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
27.03.2018  

Slovenska pesnica Miljana Cunta s poezijo počastila mednarodni dan žena na dogodku "Umetniški um 2018" v Rimu

Rim, 27. marec 2018 – Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu je letos že drugič sodelovalo z mlado umetnico na mednarodnem dogodku ženskih umetnic Umetniški um 2018 ("La mente artistica 2018"). Med 97 mladimi umetnicami iz 23 držav sveta je Slovenijo zastopala pesnica Miljana Cunta, ki je 22. marca 2018 ob 18. uri v dvorani kompleksa "Pio Sodalizio dei Piceni" (Piazza San Salvatore in Lauro 15) v središču Rima prebrala svoje pesmi, prevedene v italijanščino. Mednarodni kulturni dogodek "Umetniški um 2018", ki je potekal med 21. in 24. marcem 2018 v neposredni bližini Piazze Navona, je združil mlade umetnice z vseh koncev sveta, ki so preko najrazličnejših umetniških izrazov opozorile na položaj in delo ženske umetnice v današnji družbi.

 Miljana Cunta (Foto: Nataša Kos)

Miljana Cunta (1976) je pesnica, urednica, prevajalka in vodja kulturnih projektov. Na Univerzi v Ljubljani je diplomirala iz primerjalne književnosti in angleščine ter opravila magisterij iz angleške viktorijanske poezije. Bila je programski vodja Mednarodnega literarnega festivala Vilenica (2005-2009) in festivala Literature sveta - Fabula (2010-2011). Iz angleščine je prevedla izbrane pesmi  Gerarda Manleya Hopkinsa, Christine Rossetti in Denise Levertov, iz italijanščine pa pesmi sodobnih pesnikov, med njimi Luigija Nataleja in Francesca Tomade. Po nagradi na Mladikinem literarnem natečaju je izšel njen pesniški prvenec  Za pol neba (Študentska založba, 2010), ki je bil nominiran za Veronikino in Jenkovo nagrado. Sledila je zbirka pesmi v prozi Pesmi dneva (KUD Logos), ki je bila nominirana za nagrado Prešernovega sklada. Tik pred izidom je njena tretja pesniška zbirka Svetloba od zunaj (Mladinska knjiga). Miljanine pesmi so bile prevedene v angleščino, francoščino, hrvaščino, italijanščino in makedonščino ter predstavljene na številnih dogodkih v Sloveniji in čez mejo. Zelo odmevna avtorica že po prvencu, nepogrešljivo dejavna v slovenski kulturi. Živi med Šempetrom pri Gorici in Ljubljano.

 Miljana Cunta in umetniška direktorica kulturnega društva "ArtisticaMente" Annacarla Merone

 Mag. Nataša Kos, svetovalka na Veleposlaništvu RS v Rimu, Carmine Perito, predsednik kulturnega društva "ArtisticaMente", in pesnica Miljana Cunta

Več informacij o dogodku La mente artistica 2018.