Veleposlaništvo RS Rim /Novice /
22.03.2018  

Miljana Cunta med 15 evropskimi pesniki ob svetovnem dnevu poezije v Rimu

Rim, 22. marec 2018 – Ob svetovnem dnevu poezije je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu skupaj z rimsko sekcijo mreže kulturnih inštitutov EUNIC in v sodelovanju s kulturnim društvom Dante Alighieri iz Rima, sinoči v konservatoriju za glasbo Santa Cecilia v središču Rima priredilo pesniški večer s pesniki iz petnajstih evropskih držav. Slovenijo je predstavljala Miljana Cunta, ki je svoje pesmi prebrala v slovenskem jeziku.

 Miljana Cunta

Vsi pesniki so svoje pesmi brali v izvirnih jezikih, pri čemer so bili istočasno predvajani prevodi v italijanski jezik. Med posameznimi branji so nastopili študenti Konservatorija za glasbo Santa Cecilia iz Rima s posebej izbranim programom, ki je segal od Busonija, Schumanna in Schuberta do Debussyja, Guastavina in Liszta. Svoje poezije so brali naslednji pesniki: Elke Laznia iz Avstrije, Ivaylo Dimanov iz Bolgarije, Luko Paljetak iz Hrvaške, Jan Wagner iz Nemčije, Davide Rondoni iz Italije, Krzysztof Koehler iz Poljske, Nuno Júdice iz Portugalske, Ana Blandiana iz Romunije, Mila Haugová iz Slovaške, Miljana Cunta iz Slovenije, José Luis Piquero iz Španije, Jesper Svenbro iz Švedske, Michael Stauffer iz Švice, Ömer Erdem iz Turčije in Ádám Nádasdy iz Madžarske.

 Otvoritev pesniško-glasbenega večera s strani predsednika kulturnega društva Dante Alighieri Prof. Giovannija Di Peia in profesorice na konservatoriju Lee Pavarini

 Miljana Cunta med pesniškim branjem

 Foto: Francesco Cicconi

 Foto: Francesco Cicconi

Miljana Cunta: Rimska impresija

Noli me tangere

je napis pod sliko
v cerkvi, kjer spomin
vrača se k začetkom.
Na pragu

izhodnih vrat
se sipka svetloba vsuje
na čelo
in se vendarle dotakne

hladne kože.
Zaprhuta
stotero golobov
iznad Piazze Navona
visoko, še više,
prebode nebo in

izlije se jutro.
Spran trg se zaobli
okoli vodnjaka
in vse je voda,

ki teče.
Neprizadeti pročelji
minulega,
vmes midva
v pričakovanju poldneva.

 Pesnica Miljana Cunta, slovenski veleposlanik v Rimu Bogdan Benko in svetovalka na slovenskem veleposlaništvu v Rimu mag. Nataša Kos 

 Foto: Francesco Cicconi

Svetovni dan poezije, ki se vsako leto praznuje na prvi pomladni dan, je razglasila organizacija UNESCO leta 1999, da bi z njim podprla jezikovno pestrost in raznolikost poetičnega izraza. Dan poezije se proslavlja po vsem svetu.

Ob priložnosti je kulturno društvo Dante Alighieri iz Rima posnelo video, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

 Foto: Francesco Cicconi